Update van de financiële markten

In deze blog geeft Dick Hubertus van Hip Capital ons een update van de financiële markten en meer specifiek over vermogensbeheer in het eerste kwartaal van 2024.

 

Voortvarende beurs

In tijden van mooie beleggingsresultaten laten beleggers wel eens verwend gedrag zien. Als bedrijfswinsten stijgen en de koersen daarop volgen, is dat niet vreemd. Dat is wat anders dan koersstijgingen normaal vinden of je in goede tijden verbazen over een paar weken pauze in opgaande koersen. Dat zagen we eind april, maar de stijgende lijn is alweer hervat. Voor een goed gespreide portefeuille in aandelen, alternatieven en kortlopende obligaties zijn het onverminderd prima tijden.

 

Aandelen

Op de aandelenmarkt ligt de focus de laatste jaren op een handvol grote technologiebedrijven. De grootste 7 spelers maken meer dan een kwart van de index uit. Het is logisch dat er wel eens met argusogen naar deze kartrekkers wordt gekeken. Is het gewicht van technologie niet te zwaar en maakt het een indexbelegger kwetsbaar? Niet per se. Een index is een index omdat het de markt weerspiegelt. Van mening zijn dat een bepaalde sector daarin te groot is, staat gelijk aan het beter weten dan de markt. Daarbij hebben bedrijven als Google en Meta zich ontwikkeld van groei- naar stabiele waarde bedrijven. De cashflow is gigantisch en voorspelbaar geworden. Ze gaan zelfs dividend uitkeren. Dat is allang niet meer alleen voor energie, industriële bedrijven of banken weggelegd. Technologie is gevestigd en inmiddels de hoeksteen van de moderne samenleving. Een groot belang van enkele monopolisten die de race na jaren pionieren gewonnen hebben, is dan helemaal niet gek.

 

Obligaties

Beleggingen met een voorspelbaar rendement in de vorm van een vaste rente en een einddatum waren decennia makkelijk en overzichtelijk. Zeker met een laag risico op wanbetaling is de keuze snel gemaakt: lenen aan de overheid of stabiele bedrijven tegen een mooie rente. Obligaties dus. Maar die mooie rente is al even verleden tijd. Het loont niet om je geld lang uit te lenen wanneer de lange rente lager is dan die van vandaag. Voor een goed rendement in obligaties zul je creatief moeten zijn en de combinatie tussen kort geld en specifieke debiteuren moeten opzoeken. In de huidige renteomgeving moet je verder kijken dan een gemiddeld obligatiefonds. Daarom wijken wij af van de standaard obligatie index. Gelukkig zijn er ook alternatieven die wél het rendement leveren, maar niet de beweeglijkheid die je juist wilt voorkomen in de meest voorspelbare hoek van je portefeuille.

 

Alternatieven

Voor alternatieven blijft de huidige markt ook heel goed. Onze selectie fondsen die ongeacht rentestand en richting van de markt rendement maken, leveren weer een significante bijdrage aan het goede resultaat dit jaar. Dit is met name terug te zien in defensieve en neutrale portefeuilles. Deze beleggingscategorie heet niet voor niets “alternatieven”. Wanneer standaard obligatiefondsen met (middel)lange looptijden niet interessant zijn, is het fijn dat je kunt uitwijken naar andere beleggingsmogelijkheden. Een ander koersverloop, niet te beweeglijk en tóch rendement; onze alternatieve beleggingen zijn een welkome aanvulling in de portefeuille. Er is één ding dat in iedere categorie en voor iedere belegger geldt: je moet af en toe wel een beetje geduld hebben. Een alternatief fonds ligt ook wel eens een paar kwartalen stil. Rustig blijven zitten is het eerste kwartaal van dit jaar rijkelijk beloond!

 

Dick Hubertus van Hip Capital

 


Naar het overzicht