Zeg je de naam Peter van Solinge, dan denk je gelijk aan pensioen

Zeg je de naam Peter van Solinge, dan denk je gelijk aan pensioen. Samen met Aad Groen is hij eigenaar van werving & selectiebureau voor de pensioensector Groen Van Solinge & Partners B.V. Over zichzelf is hij bescheiden, maar zodra het om pensioen gaat praat hij met veel passie en intrinsieke betrokkenheid over dit onderwerp.

Wie is Peter van Solinge?

Al op jonge leeftijd leerde hij van zijn vader, destijds ook werkzaam in het pensioenvak, de basis over pensioenen. Tijdens zijn studie keek hij mee in dossiers om zo de kneepjes van het vak te leren. Hij schreef er zelfs zijn scriptie over en liep stage bij Zwitserleven. Maar Peter zou ook niet anders willen!

De opdrachtgevers van Groen van Solinge & Partners B.V. zijn veelal besturen van pensioenfondsen en directies van PUO’s en gerenommeerde adviesbureaus. In die contacten worden actuele vraagstukken besproken. 1 op 1 of in klein gezelschap. Soms wordt er een speciale workshop over georganiseerd. Heel interessant, en hiermee hoopt Peter bij te dragen aan de verdergaande verandering van het pensioenstelsel.

Er wordt vaak op korte termijn gedacht, dat vindt Peter jammer. De samenleving verandert in hoog tempo (door technologie, door klimaatverandering, door migratie, door het steeds ouder worden, door tekort aan van alles, door internationalisering). Onze kinderen en kleinkinderen gaan hiervan de effecten merken: qua wonen, werken, leven, zorgen, scholing. En in dat alles moet je ook nog als individu je pensioen regelen (sparen voor later). Hopelijk met en voor elkaar met behoud van collectieve en solidaire elementen. Bij voorkeur met een pensioenplicht voor alle werkenden (dus ook voor zzp-ers) tot ca max dagloon.

Dan heb je in de basis altijd een pensioenvoorziening voor alle werkenden, uitgevoerd door de huidige uitvoerders. Jammer dat een dergelijke pensioenplicht niet in de Wtp is opgenomen. ‘Een gemiste kans in het stelsel’, aldus Peter.

De tip van Peter

Zijn tip aan iedereen in de pensioenwereld is dan ook ‘Denk op langere termijn, aan onze kinderen en kleinkinderen’. Door het bespreekbaar te maken, hoopt hij bij te dragen aan het nadenken over hoe het pensioen moet ontwikkelen in de tijd. Hij staat er altijd voor open om het onderwerp pensioen, liefst in klein gezelschap, aan te slingeren om iets te weeg te brengen.

Wat betreft de toekomst van Groen van Solinge, realiseert hij zich dat het bedrijf in het post Wtp-tijdperk nog steeds een belangrijke rol zal spelen bij de werving en selectie van pensioenspecialisten. Het aantal uitvoerders zal verder afnemen, hun professionaliteit neemt verder toe en technologie gaat een steeds grotere rol spelen in uitvoering en communicatie aan het individu. Ook Groen Van Solinge zal hierin mee moeten gaan. Peter kan niet wachten.

We sluiten af met de vraag wat voor hem het voordeel is om business partner van PensioenfondsDashboard.nl te zijn. ‘Elke sessie met partners van PensioenfondsDashboard.nl geeft weer nieuwe inzichten en inspiratie die mij scherp houden in mijn dagelijkse werk voor de pensioensector’, aldus Peter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Naar het overzicht