Interview met Michiel Poppen van John D. Eisenfelt

Michiel Poppen is getrouwd en is vader van twee studerende kinderen. Als student heeft Michiel Informatica gestudeerd. Tijdens studie kreeg hij de kans om bij ING een management traineeship te doorlopen. De keuze was snel gemaakt.

Michiel is werkzaam bij John D. Eisenfelt, waar ze bedrijven in verschillende sectoren helpen op gebied van marketing en sales. Op het gebied van marketing omvat dit het ontwikkelen van communicatie tot proposities en bij sales wordt juist aandacht besteedt aan ‘hoe verkoop je die propositie zonder dat je gelijk met oplossingen komt’. Niet voor niets denken ze bij Eisenfelt dan ook van buiten naar binnen en staat de waarde die toegevoegd wordt voor de klant centraal, oftewel Value thinking.

Klanten zijn bedrijven in de financiële branche, als pensioenfondsen – banken, verzekeraars en tussenpersonen, maar ook voor bedrijven in de sectoren industrie, IT, dienstverlening en de bouw. Deze diversiteit spreekt Michiel juist aan! Je kan leren van bedrijven uit andere sectoren. De ene dag zit je bij een pensioenfonds, en een andere keer bij een bouwbedrijf.

Als kind fascineerde de Marine hem; een stoer en mooi beroep, de zeeën bevaren en de wereld verkennen. Het is er alleen nooit van gekomen. Wat niet verandert, is zijn sportiviteit en reislust om te ontdekken. Waar hij als kind op hoog niveau judo en squash heeft gedaan, is hij nog altijd actief in de sporten tennis, paddel, wandelen en hardlopen. Zijn conditie is dan ook dik op orde!

Elke dag mensen in beweging krijgen dat doet Michiel met veel plezier bij Eisenfelt. De interactie en het sociale aspect om mensen te helpen succesvol te zijn, zowel privé als zakelijk. Niet voor niets zijn Michiel’s drijfveren om vooruit te kijken, blijven veranderen en moderniseren. Michiel adviseert ook altijd te denken in mogelijkheden, het glas is immers half vol en dit sluit goed aan bij zijn levensmotto “Leef je dag, blijf verbazen.”

Michiel voelt ook een bepaalde verbinding met de positieve kant van Elon Musk, het anders denken en vooruitdenken en ontdekken, zoals bijvoorbeeld naar Mars reizen, spreek hem aan. Over dit onderwerp zou hij graag een keer met hem van gedachten wisselen.

Als het aan Michiel ligt ziet het ideale pensioenstelsel er zo uit dat iedereen grip op zijn eigen toekomst heeft. Het moet makkelijk en overzichtelijk zijn.

“Tot nu toe zijn we in Nederland te paternalistisch”, aldus Michiel. Het is juist belangrijk dat we de keuzevrijheid aan iedereen geven zoals wel/niet beleggen en/of sparen voor verlof. In het verleden werd gesproken over KNVB-normen in de pensioenwet wat staat voor Kennis, Nuttig, Veilig, Begrijpelijk. Belangrijk punt is om te zorgen dat de deelnemer, het individu centraal staat, onafhankelijk van de leeftijd! Ieder leeft zijn eigen leven toch.

PensioenfondsDashboard.nl ziet hij als een platform en ecosysteem waar pensioenfondsen alles kunnen vinden als om op een verantwoordelijke manier in uitvoering richting de deelnemers en werkgever te kunnen voldoen. Van juridisch tot communicatie en van beleggingsrisico’s tot advocaten, noem maar op. Dé plek om info en ondersteuning te vinden.

Groot voordeel van dit platform is dat pensioenfondsen alles onder 1 dak vinden! De deelnemende bedrijven kunnen namelijk snel schakelen. Het zijn deskundige partijen met een kwaliteitsstempel die de juiste diensten leveren tegen kwalitatieve normen van vandaag. Een Pensioenfonds hoeft dan ook niet alle leveranciers af te gaan en weet dat hij hier zekerheid vindt.

We legden Michiel de vraag van Hans van Hoeckel voor: ‘Hebben de huidige politieke ontwikkelingen gezien de verschuivingen in het politieke landschap volgens jou een positief of negatief effect voor de Wtp?’

Michiel hoopt dat de weg die nu ingeslagen is, ook zo blijft. Minder paternalistisch, meer vrijheid. Mogelijk dat we paar stappen terug moeten doen door de politieke verschuivingen. Hopelijk houden we daarbij wel voldoende keuze mogelijkheden. Het is echter lastig, zeker nu inmiddels het kabinet gevallen is.

Volg ons op LinkedIn of kijk op de website voor de laatste nieuwsberichten!


Naar het overzicht