Hoe is jouw pensioenverwachting?
Eerlijker, persoonlijker en transparanter aldus het nieuwe pensioenakkoord.
Net als u ben ik benieuwd naar de uitvoering van het nieuwe pensioenakkoord. Zoals aangegeven moet het transparanter worden. Dat betekent dat iedereen het kan begrijpen? Of is dat weer wat anders. Als ik nu naar de gebruikte woorden kijk in het pensioenakkoord, dan zie ik weer een hele uitdaging om het aan iedereen goed uit te leggen. Enkele voorbeelden.
Degressieve opbouw? Wat is dat nu weer? Betekent dat jongeren meer vermogen opbouwen dan ouderen. Er is dus een verschil. Waarom bouwen jongeren meer vermogen op dan ouderen? Heeft natuurlijk te maken dat ze langer in leggen en minder afhankelijk dan zijn van economische schommelingen. Oooh, nu begrijp ik het of toch niet.
De pensioenuitkering is niet meer het uitgangspunt, maar de pensioenverwachting. Ah een nieuw woord. Pensioenverwachting. We hebben een vermogen en leggen geld in. Dat vermogen wordt belegd en kan groeien, maar bij economische tegenwind ook dalen. Dan heb ik dus minder vermogen en dan is de verwachting minder pensioen. Is het zo simpel? Of moet ik een halve belegger worden om het te gaan begrijpen.
Ik doe hierbij dan ook een oproep om heel duidelijk te zijn in de communicatie. Door hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden. We kunnen ons helemaal verliezen in het uitleggen hoe het gaat werken. Uiteindelijk wil iedereen gewoon weten: Hoe hoog is mijn pensioen? Wat krijgt mijn nabestaanden als ik eerder dood ga? Wat gebeurt er bij arbeidsongeschiktheid. Gelukkig blijven we gewone mensen met gewone vragen ….. en pensioenverwachtingen.
Naar het overzicht