Een goede discussie is nooit weg – Keuzebegeleiding

Deel 1: een goede discussie is nooit weg – Keuzebegeleiding

Met een mooie en gemêleerde groep deelnemers waren we te gast bij de eerste PensioenFondsArena. Een live evenement  dat op initiatief van Theo Gommer van &Gommer Pensions Group in samenwerking met Dik Mik van Arena Company onder de paraplu van PensioenfondsDashboard.nl werd georganiseerd.

In open gesprek werd met een aantal tafelgasten aandacht besteed aan actuele ontwikkelingen omtrent keuzebegeleiding, datakwaliteit en communicatie. Alles uiteraard in het licht van de Wtp. Het was goed te merken aan de opkomst dat er behoefte is aan dit soort informele sessies waar kennisdelen centraal staat. In deze drieluik wil ik jullie een aantal opmerkingen, tips en suggesties die voorbij kwamen niet onthouden. Dit eerste deel gaat over keuzebegeleiding.

 

Keuzebegeleiding

Bij het onderwerp keuzebegeleiding kwam Kunstmatige Intelligentie ofwel AI naar voren als hulpmiddel. Uit het panel werd de opmerking geplaatst dat keuzebegeleiding ‘by far’ het meest complexe onderwerp van de middag was en dat onderschrijf ik ook wel. Een paar goede suggesties en tips die ik meegenomen heb:

    1. De grootste kans op succes is als de werkgever zich extra wil inspannen om dit proces in goede banen te leiden. Zijdelings kwam nog even de vraag langs over wanneer keuzeadvies overgaat in ‘adviseren’ over beleggingen. Een antwoord op deze toch vrij essentiële vraag kwam er tijdens de gesprekken begrijpelijkerwijs niet. Ik heb hier onlangs zelf nog iets over geschreven, maar een antwoord heb ik ook niet.
    2. Werkgevers zouden wellicht meer kunnen investeren in een goed (voorbereidend) pensioengesprek voor medewerkers die op het punt staan om met pensioen te gaan.
    3. Wellicht kan er een soort van benchmark worden opgesteld over de verwachte datakwaliteit met betrekking tot de keuzeomgeving. Wie deze benchmark moet opstellen is dan nog wel de vraag.
    4. Zet AI in bij de keuzebegeleiding bij belangrijke levensgebeurtenissen om te helpen, zonder daarbij de menselijke bijdrage aan dit proces uit te sluiten.

Een goede discussie is nooit weg

Dit waren voor mij de belangrijkste leerpunten vanuit de gesprekken in de Arena als het gaat over keuzebegeleiding en hieruit blijkt; een goede discussie is nooit weg wanneer je met de juiste stakeholders samenkomt.

In deel 2 en deel 3 komen de onderwerpen datakwaliteit en communicatie aan bod en deel ik graag weer de ‘lessons learned’. Wordt vervolgd.

Albert de Jong – Compliance officer NCI

 

 

 


Naar het overzicht