De uitvoering en uitleg van de gewijzigde pensioenregeling
Met de inwerkingtreding van de Wet toekomst pensioenen per 1 juli 2023, is het wettelijk kader voor de grootschalige hervorming van het pensioenstelsel bepaald. Het is nu dan ook de beurt aan de sociale partners hiermee aan de slag te gaan en te onderhandelen over de vormgeving van de nieuwe pensioenregeling. Uit een recente Kamerbrief (19 juni 2024) blijkt dat door meerdere sociale partners of werkgevers die hun pensioenregeling laten uitvoeren bij een pensioenfonds, reeds een transitieplan is opgesteld. Met daarin de afspraken over de uitvoering en uitleg van de gewijzigde pensioenregeling. Dit is ook conform de deadline voor het indienen van een transitieplan, namelijk vóór 1 januari 2025.
Rol sociale partners
Het transitieplan wordt opgesteld door de sociale partners (of door een werkgever). In het transitieplan worden afspraken gemaakt over de wijziging van de pensioenregeling. Dit betreft immers een wijziging van de arbeidsvoorwaarde pensioen. Uit het transitieplan dient dan ook te volgen welke afspraken zijn gemaakt over bijvoorbeeld het invaren, een eventuele compensatie en de financiering daarvan en de vulling van een eventuele reserve. Ook de doelstelling en de overwegingen van de sociale partners bij de transitie zijn een belangrijk onderdeel van het plan. Daarnaast moeten ook de consequenties van de gemaakte keuzes in het transitieplan worden vermeld.
Formulering afspraken
Aan de hand van het transitieplan wordt aan het pensioenfonds opdracht gegeven om de gewijzigde pensioenregeling uit te gaan voeren. Een goede formulering van de afspraken in het transitieplan is essentieel, zeker in het kader van de uitvoering van de gemaakte afspraken. Dit zodat deze beantwoordt aan hetgeen door de sociale partners werd bedoeld en is overeengekomen, zodat toekomstige geschillen hierover kunnen worden voorkomen.
De formulering van de gemaakte afspraken en vastlegging daarvan in juridische documenten, vraagt om een precieze vertaalslag. Immers dient de vastlegging ook uitvoerbaar en uitlegbaar te zijn. Daarvoor dient het implementatieplan, waarin door de pensioenuitvoerder wordt aangegeven hoe uitvoering zal worden gegeven aan de gewijzigde pensioenregeling. Pensioenfondsen dienen de DNB hierover binnen twee weken na het besluit van het bestuur te informeren, maar uiterlijk op 1 juli 2025.
Check juridische documenten
Het maken van de vertaalslag en de vastlegging daarvan in de verschillende juridische documenten, vraagt om een grote mate van zorgvuldigheid. Immers dient het transitieplan, het implementatieplan, de compensatieovereenkomst, de gewijzigde pensioenregeling en uitvoeringsovereenkomst op elkaar te zijn afgestemd. Én dient de wijziging van de pensioenregeling vervolgens op een begrijpelijke wijze te worden gecommuniceerd aan de (gewezen) deelnemers. Dit zodat de gevolgen daarvan ook duidelijk zijn.
Hierin kunnen de pensioenadvocaten van Gommer Advocaten van dienst zijn. Door het beoordelen of opstellen van deze juridische documenten, of het adviseren daarover. De wijzigingen in de pensioenregeling en de gevolgen daarvan voor de deelnemers dienen de komende jaren ook op een begrijpelijke wijze te worden gecommuniceerd. Ook hierin kunnen wij van dienst zijn, door het opstellen van deze teksten of het juridisch beoordelen daarvan. Dit om toekomstige geschillen voor te zijn en te zorgen voor heldere informatie en communicatie.
mr. Suus van Ingen
Pensioenadvocaat
Naar het overzicht