2022 jaar van de waarheid?

De Wet Toekomst Pensioenen gaat hoogstwaarschijnlijk per 2023 in. Een majeure operatie komt er dan aan voor pensioenfondsen.

Er moeten keuzes worden gemaakt over invaren, wanneer dit gebeurt en wanneer dus overgestapt wordt. Verder moet de keus gemaakt tussen het solidaire en flexibele contract. En bij de eerste nagedacht over solidariteitsafslag, toedelingsrendement, projectierendement en beleggingsbeleid.

Daarnaast mag bij de intentie om in te varen, een voorschot genomen op de nieuwe regels en dus eerder en versneld geïndexeerd. Dit is inmiddels van groot belang nu er én al jaren niet geïndexeerd is, de inflatie fors oploopt én de rendementen prima zijn. Gepensioneerden kunnen niet langer wachten en zeker niet tot 2027.

Ook speelt het compensatievraagstuk, wat zijn de nadelige gevolgen van de overstap naar een flatrate premie voor 45-plussers. Hoewel dit meer bij de werkgever ligt dan bij het fonds om te compenseren.

Hoe het ook zij, de juridische bezwaren tegen invaren (is het onteigening?), wegen wat mij betreft dan ook niet op tegen de ‘voordelen’ van invaren!

En dit alles moet consciëntieus worden vastgelegd, administratief ingeregeld én individueel gecommuniceerd.

Ik geef het besturen te doen!

mr Theo Gommer MPLA CCFP

Wil je een keer brainstormen en kijken wat wij of een van onze business partners van PensioenFondsDashboard.nl voor je kunnen beteken, neem gerust contact met ons op.

 

Contact


Naar het overzicht