LEI & Open Data

Wat speelt er

De laatste jaren, eigenlijk al sinds de financiële crisis van 2008, is en wordt het toezicht op pensioenfondsen steeds verder aangescherpt als gevolg van nieuwe, vaak Europese wet-en regelgeving. De Nederlandsche Bank houdt het daadwerkelijke toezicht en vraagt niet alleen steeds meer rapportages en data uit, maar verwacht ook dat de rapportages tijdig worden aangeleverd en dat de datakwaliteit op orde is.

Achter de rapportages zit data, heel veel data. Data die veelal moet worden ingekocht bij grote dataleveranciers. Nou ja móet? Een deel van de data is al langere tijd openbaar en dus vrij beschikbaar. Neem open data initiatieven zoals het Global Legal Entity Identifier (LEI) System en de verschillende openbare registers van de European Securities and Markets Authority (ESMA).

Dat scheelt een hoop in de kosten en levert tevens één centrale waarheid op ten aanzien van financiële instrumenten (aandelen, obligaties) en bedrijven.

Actualiteit

De Wet Toekomst Pensioenen (WTP) gaat zonder twijfel impact hebben op de rapportages die vanuit DNB worden uitgevraagd. De eerste voortekenen zijn al zichtbaar geworden in een recente consultatie door DNB waarin wijzigingen vanaf 2024 worden aangekondigd.

Het is een uitgelezen kans om eens kritisch te kijken naar het huidige datalandschap. Waar komt de data vandaan? Hoe en waar wordt het samengebracht en kunnen we de data goed volgen van bron tot en met de uiteindelijke rapportages? Zijn onze databronnen nog wel van deze tijd? En hoe is de prijs-kwaliteitverhouding?

Een andere actueel thema is ESG en alles dat er verder speelt en gaat spelen rondom maatschappelijk verantwoord en groen beleggen. We volgen ontwikkelingen zoals het European ESG Template (EET) op de voet en testen en analyseren de beschikbaarheid en kwaliteit van nieuwe data-aanbieders in de markt.

Onze dienst

ISIN2LEI geeft inzicht in opendata. We verzamelen, koppelen, verrijken en verwerken data en maken het vervolgens beschikbaar via onze webportal, API of via een maatwerkoplossing.

Ook voeren we (vrijblijvend) datakwaliteits- en dekkingscontroles uit en leert de ervaring dat met geringe inspanning in zowel tijd als kosten al grote resultaten kunnen worden bereikt.

We zien bijvoorbeeld een gemiddelde stijging in de dekking van LEI codes van 5 tot 10% en komen heel vaak inconsistenties in de data tegen in naamgeving en classificaties.

Onze eigen API stelt ons in staat om grote hoeveelheden mappings in zeer korte tijd te maken, waardoor we bijvoorbeeld een lijst van 7.000 ISINs binnen 48 uur volledig kunnen verrijken met de LEI code en/of naam van de emittent en emittentgroep en de NACE (industriesector) code.

En volledig is ook echt volledig; we leveren geen half werk door alleen de data op te leveren die geautomatiseerd kan worden verkregen. Nee, we koppelen ook die exotische ISIN en niet beursgenoteerde stukken.

Contact

Wilt u meer weten over de dienstverlening van ISIN2LEI? U kunt contact opnemen voor een vrijblijvende quickscan of nadere kennismaking. 

Uw contactpersoon in Johan Hol

ISIN2LEI
Hart van Brabantlaan 12-14
5038 JL Tilburg

T: + 31 13 583 2214
E: info@isin2lei.eu
I: www.isin2lei.eu