Communicatie

Wat speelt er

Heldere Pensioencommunicatie in het Nieuwe Tijdperk

Met de introductie van de nieuwe pensioenwet op 1 juli 2023 is het essentieel dat werkgevers en pensioenfondsen zich voorbereiden op het nieuwe pensioenstelsel.

Een cruciaal onderdeel hiervan is het informeren van deelnemers en pensioengerechtigden over de gevolgen van de overgang naar het nieuwe stelsel. Om aan de wettelijke vereisten te voldoen, dienen pensioenuitvoerders een communicatieplan op te stellen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) biedt een voorlopige leidraad voor dit communicatieplan.

Actualiteit

De leidraad voor het communicatieplan benadrukt vijf essentiële aspecten:

  1. Het identificeren van de doelgroepen.
  2. Het definiëren van het doel van de communicatie.
  3. Het opstellen van een planning.
  4. Het onderbouwen van wie, wat, wanneer en hoe er gecommuniceerd wordt.
  5. Het evalueren van de communicatie en het meten van het behaalde effect.

Deelnemers willen simpelweg duidelijkheid over hun te verwachten netto pensioen en de datum waarop dit ingaat. Tevens willen zij zekerheid dat het juiste bedrag wordt overgenomen waar ze recht op hebben, tijdens de transitie naar het nieuwe stelsel.

Helaas wordt bijna alle tijd en capaciteit besteed aan het voldoen aan wettelijke eisen en het invullen van formats. Dit betekent echter niet dat er daadwerkelijk verbinding wordt gelegd met deelnemers. De communicatie is vaak functioneel zakelijk, afstandelijk en moeilijk te begrijpen. Terwijl de deelnemer juist wil weten wat het persoonlijk voor hem/haar betekent.

Onze unieke dienst

Naast het maken van een communicatieplan richten we ons op het begrijpelijk maken van pensioencommunicatie. We gaan een stap verder dan enkel voldoen aan de wettelijke verplichtingen. We komen met vlotte, moderne en frisse voorstellen. Het resultaat? Heldere communicatie-uitingen voor deelnemers en werkgevers, persoonlijk en begrijpelijk.

Daag ons uit en laat uw communicatie-uitingen door ons toetsen. Hiervoor hebben we onze speciale “Pension Value Box” ontwikkeld. Laat uw tekst door de “Value Box” gaan en ontvang waardevolle feedback over de inhoud en structuur van uw brief of communicatie uitingen. Op deze manier krijgt u een idee van onze werkwijze en de impact die we kunnen hebben op uw pensioencommunicatie.

Samen creëren we heldere en effectieve pensioencommunicatie die deelnemers echt raakt!

Contact

Wilt u meer weten over de dienstverlening van Com4pensioenfonds?
Uw contactpersoon is Michiel Poppen.

Com4pensioenfonds (is een initiatief van John D. Eisenfelt)
Markt Oostzijde 12B
3421 AE Oudewater

T: 0348-566600 
E: michielpoppen@eisenfelt.com
I: www.com4pensioenfonds.nl